Φόρτωση Εκδηλώσεων

«ΕΛΛΑΔΑ 2020» 1η Συνάντηση με θέμα: «Διακυβέρνηση, Διαφάνεια και Ανάπτυξη»Δραστηριότητες

21/11/05
«ΕΛΛΑΔΑ 2020»
1η Συνάντηση με θέμα: «Διακυβέρνηση, Διαφάνεια και Ανάπτυξη»

Στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΛΛΑΔΑ 2020»*, το ΙΝΕΡΠΟΣΤ διοργάνωσε τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2005 στο Αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών την πρώτη Συνάντηση με θέμα «Διακυβέρνηση, Διαφάνεια και Ανάπτυξη».

Η πρώτη αυτή συνάντηση ασχολήθηκε σε αντίστοιχες ενότητες με τρία θέματα:
Πρώτον: με το νέο ρόλο του Κράτους και την ανάγκη κανονιστικής μεταρρύθμισης ώστε να στηριχθεί η αναπτυξιακή πορεία με καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της αδιαφάνειας. Στη συζήτηση της ενότητας αυτής πήραν μέρος πολιτικοί όπως ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρήστος Φώλιας, η πρώην Υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα Βάσω Παπανδρέου, ο βουλευτής του ΣΥΝ κ. Γιάννης Δραγασάκης καθώς και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος και ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Χρήστος Πολυζωγόπουλος. Συγκεκριμένες προτάσεις για τη ρυθμιστική μεταρρύθμιση και το ρόλο του κράτους στη νέα εποχή έκαναν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές κ.κ Βέττας και Κατσουλάκος και τη διεθνή εμπειρία κατέθεσε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΟΟΣΑ κ. Rolf Alter.
Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε την Ημερίδα ήταν ο ρόλος της Αποκέντρωσης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για μια καλύτερη Διακυβέρνηση. Στη συζήτηση της ενότητας αυτής πήραν μέρος η Δήμαρχος Αθηναίων κα Ντόρα Μπακογιάννη, ο Δήμαρχος Νίκαιας κ. Στέλιος Μπενετάτος, καθώς και οι πανεπιστημιακοί κ.κ. Πανάς και Σαπουντζόγλου. Τη διεθνή εμπειρία κατέθεσε το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΟΣΑ κ. Josef Konvitz.
Η τρίτη ενότητα που προκάλεσε και ιδιαίτερο ενδιαφέρον ασχολήθηκε με το θέμα της διαφάνειας και των κινήτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Έλαβαν μέρος οι πανεπιστημιακοί κ.κ. Γιώργος Κασιμάτης, Κων/νος Τσουκαλάς και Γιάννης Πανούσης, ο Βουλευτής ΣΥΝ κ. Φώτης Κουβέλης καθώς και ο Πρόεδρος της ΟΚΕ κ. Νίκος Αναλυτής. Για τη διεθνή εμπειρία και όχι μόνο μίλησε και ο Γ.Γ. της Transparency International – Hellas κ. Ζαφείρης Χατζηδημητρίου

Χαρακτηριστικό των συζητήσεων ήταν ότι όλοι οι συμμετέχοντες μίλησαν ως πρόσωπο και έξω από τους θεσμικούς τους ρόλους, απέφυγαν την ξύλινη γλώσσα και έκαναν ενδιαφέρουσες και τολμηρές προτάσεις. Τα συμπεράσματα συνοψίστηκαν από τον ειδικό σύμβουλο του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Καρκατσούλη και τη Διευθύντρια του Κέντρου Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ καθηγήτρια κα Λούκα Κατσέλη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το καταληκτικό στρογγυλό τραπέζι που σχολίασε συνολικά τα θέματα που συζητήθηκαν στην Ημερίδα και όπου έλαβαν μέρος, εκτός από τον Πρόεδρο του ΙΝΕΡΠΟΣΤ κ. Γεράσιμο Αρσένη ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Δημόσιας Διοίκησης κ. Προκόπης Παυλόπουλος, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνη του Τομέα Ανάπτυξης κα Άννα Διαμαντοπούλου, ο βουλευτής του ΣΥΝ κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Μάκης Παπαδόπουλος.

Κλείνοντας την Ημερίδα, ο Πρόεδρος του ΙΝΕΡΠΟΣΤ κ. Αρσένης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο βασικός περιοριστικός παράγοντας της ανάπτυξης της Ελλάδας είναι το απαρχαιωμένο και αναποτελεσματικό σύστημα διακυβέρνησης που περιλαμβάνει την Κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο, τη Δημόσια Διοίκηση, τις Δικαστικές Αρχές και τον Επιχειρηματικό χώρο. Η Διακυβέρνηση χαρακτηρίζεται από αναποτελεσματικότητα, αναχρονισμό, γραφειοκρατία και αδιαφάνεια. Η διαφθορά που παρατηρείται στον τόπο μας είναι συστημικό πρόβλημα και πηγάζει ακριβώς από αυτό το σύστημα Διακυβέρνησης που είναι … όμως και οφείλουμε να το αλλάξουμε.» Εξέφρασε επίσης τη γνώμη του ότι «αλλαγή της Διακυβέρνησης δίνει ένα νέο ρόλο στο Κράτος και διευκολύνει την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που θα μπορέσει να οδηγήσει σε διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 8-9% ετησίως.»

Ο Πρόεδρος του ΙΝΕΡΠΟΣΤ κ. Γεράσιμος Αρσένης δήλωσε ότι με βάση τα συμπεράσματα αυτά, το ΙΝΕΡΠΟΣΤ, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και άλλα Ινστιτούτα στην Ελλάδα, θα προχωρήσει στη σύνταξη ενός ολοκληρωμένου πορίσματος για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Διακυβέρνησης. Το πόρισμα αυτό θα παρουσιασθεί σε ένα Συνέδριο στις αρχές του Καλοκαιριού του 2006 και θα δοθεί για διάλογο στην Κυβέρνηση, στα Κόμματα, στον επιχειρηματικό κόσμο, στη ΓΣΕΕ και σε άλλους.

Στη διάθεσή σας το αναλυτικό Πρόγραμμα της Συνάντησης, η σχετική βιβλιογραφία, τα Πρακτικά της Συνάντησης και κάποιες από τις παρουσιάσεις των ομιλητών.

* Το πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ 2020» φιλοδοξεί να διερευνήσει τις τάσεις, τα προβλήματα, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στην πορεία της Ελλάδας προς το 2020. Το Πρόγραμμα αποσκοπεί στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου μέσα στο οποίο θα μπορούν να αξιολογηθούν οι πολιτικές επιλογές που είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες και το κυβερνητικό σύστημα στο μέλλον.

 

Παρουσιάσεις Ομιλητών:
Ενότητα Ι: «Ρυθμιστικός Ρόλος του Κράτους και Ανάπτυξη»:

• Γιάννης Κατσουλάκος, Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Rolf Alter, Αναπληρωτής Γενικός Δ/ντής ΟΟΣΑ
Christiane Arndt, Στέλεχος ΟΟΣΑ

Ενότητα ΙΙ: «Αποτελεσματικότητα Διακυβέρνησης και Αποκέντρωση»:

Josef konvitz, Στέλεχος ΟΟΣΑ
• Επαμεινώνδας Πανάς, Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
• Γεράσιμος Σαπουντζόγλου, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ενότητα ΙΙΙ: Κίνητρα και Στρατηγικές για Διαφάνεια:

Janos Bertok, Στέλεχος ΟΟΣΑ
• Άρης Αλεξόπουλος, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn