Φόρτωση Εκδηλώσεων

Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Αυτοδιοίκηση: Φορέας Δημοκρατίας και Μοχλός Κοινωνικών Αλλαγών και Ανάπτυξης»Δραστηριότητες

Δελφοί, 19-20/5/06
Διεθνές Συνέδριο με θέμα:
«Αυτοδιοίκηση: Φορέας Δημοκρατίας και Μοχλός Κοινωνικών Αλλαγών και Ανάπτυξης»

Στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΛΛΑΔΑ 2020» το ΙΝΕΡΠΟΣΤ διοργανώσε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Ι.Τ.Α.» της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας «ΚΕΔΚΕ» και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών Διεθνές Συνέδριο υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας με θέμα : «Αυτοδιοίκηση: Φορέας Δημοκρατίας και Μοχλός Κοινωνικών Αλλαγών και Ανάπτυξης» την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Μαΐου 2006 στους Δελφούς.

Στη διάθεσή σας το Πρόγραμμα του Συνεδρίου.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε το πρωί της Παρασκευής, 19 Μαΐου, ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Αμέσως μετά έλαβε το λόγο ο Πρόεδρος του ΙΝΕΡΠΟΣΤ, πρ. Υπουργός, κ. Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος τόνισε πως «το μέλλον ανήκει στις χώρες που θα μπορέσουν να προσαρμοστούν έγκαιρα και να προσαρμόσουν το σύστημα της διακυβέρνησής τους για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις των νέων συνθηκών, προστατεύοντας όμως ταυτόχρονα την πολιτισμική τους κληρονομιά και το διαχρονικό αξιακό τους σύστημα. Αυτό είναι το βαθύτερο νόημα της σύγχρονης πολιτικής, αυτό είναι το μεγάλο πολιτικό στοίχημα, ένα στοίχημα που αφορά όλους μας και αγκαλιάζει ολόκληρο το φάσμα του πολιτικού συστήματος. Με λίγα λόγια είναι ένα στοίχημα εθνικό, είναι το στοίχημα για μια νέα αποτελεσματική και δημοκρατική διακυβέρνηση του τόπου», είπε, για να καταλήξει επισημαίνοντας πως οι απόψεις που θα κατατεθούν στο Συνέδριο θα κωδικοποιηθούν «έτσι που να υπάρχει ένα κείμενο στην διάθεση των ενδιαφερομένων κατά την προεκλογική τους περίοδο στις Δημοτικές, στις Νομαρχιακές Εκλογές και στην συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος».

Ακολούθησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και του ΙΤΑ, κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος πρότεινε «τη συγκρότηση ειδικής γραμματείας παρά τω Πρωθυπουργώ με τελικό στόχο την δημιουργία, με συναίνεση και διάλογο, επιτελικού κράτους με ισχυρές αποκεντρωμένες δομές μέσα από την προώθηση μεγάλων μεταρρυθμίσεων για μεγάλους και ισχυρούς ΟΤΑ, για αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση με βασική αποστολή την ανάπτυξη, για μητροπολιτική διακυβέρνηση β’ βαθμού, για φορολογική αποκέντρωση, για διασφάλιση του ελέγχου και της διαφάνειας παντού». Στη συνέχεια μίλησε ο Διευθυντής του «Ε.Π.Κε.Δ.», καθηγητής κ.Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης.

Πρώτος από τους Eυρωπαίους προσκεκλημένους μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR), κ. Jeremy Smith.

Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο Πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής, ο οποίος επανέλαβε: «Είμαστε ανοικτοί στο διάλογο που θα ανοίξει κατά τη διαδικασία της Αναθεώρησης. Επιζητούμε κάθε γόνιμη ιδέα και πρόταση». Χαιρετισμό στο Συνέδριο απέστειλε νωρίς το απόγευμα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργος Παπανδρέου.

Το τελευταίο μέρος της πρωινής διαδικασίας ξεκίνησε με την εισήγηση του επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, πρ. Υφυπουργού Εσωτερικών, κ. Γιώργου Κατσιμπάρδη, με θέμα: «Κράτος και Αυτοδιοίκηση: ένα βήμα μπροστά δυο βήματα πίσω».  Ακολούθησε η παρέμβαση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, πρ. Υπουργού Εσωτερικών, κ. Κώστα Σκανδαλίδη, και η παρέμβαση του εκπροσώπου του ΣΥΝ, κ. Ευάγγελου Αποστόλου. Η πρωινή συνεδρίαση έκλεισε με το χαιρετισμό εκπροσώπων κοινωνικών φορέων (ο κ. Στάθης Ανέστης από τη ΓΣΕΕ, ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, κ. Σπύρος Παπασπύρου). Διαβάστηκε, τέλος, ο χαιρετισμός της Προέδρου της ΕΝΑΕ, κας Φώφης Γεννηματά.

Η απογευματινή συνεδρίαση, με τίτλο: «Κράτος και Αυτοδιοίκηση», ξεκίνησε με εισήγηση του καθηγητή και συμβούλου του Πρωθυπουργού σε θέματα Δημόσιας Διοίκησης, κ. Αντώνη Μακρυδημήτρη, με θέμα: «Περιφερειακή ανασυγκρότηση του κράτους: προκλήσεις και προοπτικές» . Συνεχίστηκε με την παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ιταλίας (AICERE) και Προέδρου της Μόνιμης Επιτροπής Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας Περιφερειακών Αρχών (COPPEM), κ. Fabio Pellegrini. Ακολούθησαν ο καθηγητής κ. Επαμεινώνδας Πανάς, ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Απόστολος Κοιμήσης (μέλος του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών Ευρώπης, μέλος του Δ.Σ. και Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της ΚΕΔΚΕ) και η κα Ελένη Σταματίου, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ-Δρ. Πολεοδόμος, Διδάσκουσα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων. Τη συνεδρίαση έκλεισε με παρέμβασή του ο Δήμαρχος Πόρου και μέλος του Δ.Σ. και της Ε.Ε. της ΚΕΔΚΕ καθώς και Αντιπρόεδρος Δικτύου Νησιωτικών Δήμων, κ. Σπύρος Σπυρίδων, με θέμα: «Κράτος και Αυτοδιοίκηση: Προβλήματα και προοπτικές στο νησιωτικό χώρο».

Τις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου, το οποίο ολοκληρώθηκε το Σάββατο 20 Μαΐου, συνόψισε ο Πρόεδρος του ΙΝΕΡΠΟΣΤ, κ. Γεράσιμος Αρσένης, σημειώνοντας πως «υπήρξε μια εντυπωσιακή σύγκλιση όσον αφορά το ρόλο της αποκέντρωσης και της Αυτοδιοίκησης στη νέα διακυβέρνηση». Ο κ. Αρσένης είπε ότι θα δημιουργηθούν ομάδες εργασίας που θα ασχοληθούν με τη μελέτη προβλημάτων όπως η αποκέντρωση και η μεταφορά συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων, παραδείγματος χάριν η παιδεία και οι συγκοινωνίες, τα νέα εργαλεία και μέθοδοι άντλησης πόρων για τις ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η προετοιμασία για τη μητροπολιτική διακυβέρνηση. Συμπλήρωσε πως με βάση τα συμπεράσματα στα οποία θα οδηγηθούν οι ομάδες εργασίας μπορεί να συγκληθεί του χρόνου στους Δελφούς ένα δεύτερο Συνέδριο που θα εκδώσει το «Ψήφισμα των Δελφών» για την Αυτοδιοίκηση. Ανήγγειλε, τέλος, ότι τα συμπεράσματα του Συνεδρίου θα εκδοθούν σε τόμο πριν από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ώστε το βιβλίο αυτό να αποτελέσει μια χρήσιμη αναφορά προβληματισμού και να γίνει οδηγός για τη σχετική με θέματα Αυτοδιοίκησης συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΙΝΕΡΠΟΣΤ, κ. Αρσένης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «έχουν πια ωριμάσει οι συνθήκες για να κάνουμε, επιτέλους, το τολμηρό βήμα για τις αναγκαίες, νέες τομές στην αυτοδιοίκηση».

Μέχρι την ανάρτηση, τις αμέσως επόμενες ημέρες, των απομαγνητοφωνημένων πρακτικών, η ιστοσελίδα φιλοξενεί τις γραπτές εισηγήσεις του κ. Γεράσιμου Σαπουντζόγλου, Οικονομολόγου – Πανεπιστημιακού και μέλους του Δ.Σ. του ΙΝΕΡΠΟΣΤ, με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση Α” βαθμού: Αναγκαιότητες και Προοπτικές», του κ. Φώτη Νανόπουλου, καθηγητή, πρ. Διευθυντή Eurostat, με θέμα «Η ανάγκη τυποποίησης Διαχείρισης και χρήσης προτύπων στους ΟΤΑ», του κ. Νικολάου-Κομνηνού Χλέπα, αν. καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση: Η ώρα της αλήθειας»,  του κ. Χρίστου Λαδιά, Προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων, και του Προέδρου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου, κ. Χρήστου Χατζόπουλου, με θέμα «Ανασυγκρότηση του Κράτους και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση».

Κατά τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου, μεταξύ άλλων, παρενέβησαν ο πρ. Υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Σταύρος Μπένος, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ, κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ, Δήμαρχος Καλυβίων Θορικού, κ. Πέτρος Φιλίππου, ο Δήμαρχος Αγ.Βαρβάρας και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ και Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΚΕ, κ. Λάμπρος Μίχος, ο πρ. Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΣΔΔΑ, κ. Βασίλης Βαλασσόπουλος.

Επίσης, έγινε ειδική συζήτηση για τις «Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα: Στρατηγική για την Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη», κατά την οποία παρενέβησαν ο κ. Λεωνίδας Κορρές, Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, και ο κ. Γεώργιος Κωτσορίδης, Σύμβουλος Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Διεύθυνση Μεγάλων Έργων.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn