Αγαπητοί  συνεργάτες και φίλοι του ΙΝΕΡΠΟΣΤ ,

Αγαπητές και αγαπητοί  φίλοι ,

Η σημερινή μας συνάντηση για την κοπή της πίτας έχει διπλή στόχευση :

Από τη μια μεριά να υπογραμμίσουμε την βούλησή μας να συμμετέχουμε ως ενεργοί πολίτες στο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι στη χώρα μας και στην Ευρώπη . Είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε στον ανοικτό , δημοκρατικό διάλογο και  στην αντιπαράθεση τεκμηριωμένων ιδεών και προτάσεων που οδηγούν σε δημιουργική σύνθεση.  Θέλουμε να συμβάλουμε στην αναζήτηση  εφικτών απαντήσεων και βιώσιμων λύσεων τόσο στα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας όσο και  στα καυτά, καθημερινά αλλά   πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει μέσα στην κρίση η κάθε Ελληνική οικογένεια   .

Από την άλλη, είμαστε  εδώ για να  κινητοποιήσουμε το  δίκτυο μελών και  φίλων του Ινστιτούτου, δηλαδή εσάς , ώστε με τη σειρά σας  να ενθαρρύνετε  και άλλα μέλη και φίλους που  θέλουν να συμμετέχουν και να συμβάλουν στις δραστηριότητες μας.   Θέλουμε να φέρουμε κοντά μας πεπειραμένους αλλά και νέους ανθρώπους που έχουν προβληματισμούς , ιδέες και προτάσεις ή  που θέλουν ν’ αναλάβουν συλλογικές πρωτοβουλίες  αλλά δεν θέλουν αναγκαστικά να ενταχθούν σε   ασφυκτικά οργανωτικά σχήματα ή κόμματα .

Το ΙΝΕΡΠΟΣΤ, με το κύρος που διαθέτει και την παρουσία που  έχει επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια , φιλοδοξεί   να αναβαθμίσει τις δραστηριότητές του, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, ως   ένα ανοιχτό φόρουμ διαλόγου, συζήτησης, κατάθεσης και επεξεργασίας ιδεών και προτάσεων   και ταυτόχρονα  ως  δίκτυο συλλογικής δράσης γύρω από τους τρείς θεματικούς άξονες  που αποτελούν τις καταστατικές προτεραιότητές του : ασφάλεια , βιώσιμη ανάπτυξη και χρηστή διακυβέρνηση .

Αυτή άλλωστε ήταν η επιθυμία του μεγάλου απόντος της σημερινής μας εκδήλωσης , του Γεράσιμου , όταν συνέλαβε το 1990 την ιδέα του Ινστιτούτου .  Ο Γεράσιμος πίστευε στην Πολιτική με κεφαλαίο Π , στην επεξεργασία και ανάδειξη  τεκμηριωμένων  προτάσεων  για τα προβλήματα του σήμερα και του αύριο και όχι σε επιφανειακές συζητήσεις, παράλληλους μονολόγους  και άγονες αντιπαραθέσεις που γίνονται είτε στη βάση ιδεοληψιών είτε με όρους του χθές. Πίστευε ότι η απουσία ανεξάρτητων δομών για την προαγωγή ενός σοβαρού και συγκροτημένου πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου και την επεξεργασία προτάσεων οι οποίες θα απαντούν με σύγχρονο, ρεαλιστικό  τρόπο και προοδευτικό πρόσημο στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας ,  γρήγορα ή αργά θα οδηγήσει στον εκφυλισμό της πολιτικής λειτουργίας και στην αντικατάστασή της από «μηχανισμούς εσωτερικών διευθετήσεων» αποκομμένων από τον λαό και τις ανάγκες της κοινωνίας. Πίστευε ταυτόχρονα στην ενεργό πολιτική δράση  που αποσκοπούσε στην εφαρμογή δημόσιων πολιτικών και μεταρρυθμίσεων που είχαν όμως πρότερα γίνει αντικείμενο επεξεργασίας και διαλόγου .  « ¨Αμα δεν ξέρεις που πας , όλοι οι δρόμοι οδηγούν εκεί» συνήθιζε να λέει.

Σήμερα   που βιώνουμε μια περίοδο έντονης και συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, απο-νομιμοποίησης της πολιτικής τάξης πραγμάτων  και διάψευσης προσδοκιών,

Σήμερα που αμφισβητούνται κυρίαρχα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα  στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη,

Σήμερα που λαικιστές ηγέτες και  νεο-δεξιά ή φασιστικά μορφώματα οργανώνονται και ποδηγετούν  απογοητευμένους και οργισμένους πολίτες,

Σήμερα , περισσότερο παρά  ποτέ,    πρέπει να ξαναφέρουμε τη Πολιτική – με κεφαλαίο Π -στο προσκήνιο.

Πως  απαντάμε στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης ; Ποιοι ειλικρινά οφελούνται και ποιοι βλάπτονται;  Μπορούμε να αφήσουμε τις εμπορικές ροές , την κίνηση κεφαλαίων ή και τις μεταναστευτικές ροές εντελώς ελεύθερες  στις δυνάμεις της αγοράς και των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και τραπεζών ή πρέπει να προτάξουμε ένα σύστημα παγκόσμιας ρύθμισης και διαχείρισης που θα λειτουργεί με κανόνες ;

Στην εποχή της ρομποτικής και των νέων τεχνολογιών , από πού και πως θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και πώς θα χρηματοδοτηθούν τα ασφαλιστικά μας ταμεία όταν επιπλέον στην  αγορά εργασίας θα κυριαρχούν εντός ολίγου  ευέλικτες σχέσεις εργασίας με εργαζόμενους που θα δουλεύουν 1-2 ώρες την εβδομάδα ;  Πώς θα στηρίξουμε και χρηματοδοτήσουμε  σε λίγα χρόνια ένα κοινωνικό δίχτυ ασφάλειας ;

Πώς θα προασπίσουμε τη δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς όταν δεν μπορούμε να εγγυηθούμε πλέον την αξιοπιστία της ενημέρωσης και πληροφόρησης; Όταν ο κάθε ισχυρός ή μεσάζων μπορεί να δημιουργεί εικονικές πραγματικότητες και να επηρεάζει συμπεριφορές και προτιμήσεις ;

Μπορούμε εμείς, μόνοι μας  να δώσουμε απαντήσεις σ’ όλα αυτά τα ερωτήματα; Φυσικά και όχι. Αλλά χρέος μας είναι ως ενεργοί πολίτες που ενδιαφερόμαστε για τα κοινά ,τουλάχιστον να θέσουμε τις σωστές ερωτήσεις και να διερευνήσουμε πιθανές εναλλακτικές προσεγγίσεις .  Γιατί πιστεύω ειλικρινά ότι ο κάθε πολίτης, ακριβώς επειδή διαισθάνεται ότι ο κόσμος αλλάζει ραγδαία και  οι απαντήσεις δεν είναι αυτονόητες , αποσύρεται, οργίζεται ή απελπίζεται και ενεργεί με γνώμονα το θυμικό του, χρεώνοντας συλλήβδην στο πολιτικό σύστημα την έλλειψη ελπίδας , εμπιστοσύνης και θετικής προοπτικής .

Με τις μικρές δικές μας δυνάμεις ας προσπαθήσουμε επομένως να ανοίξουμε τους ορίζοντες μας , να κυττάξουμε λίγο πιο μακριά , να συμβάλουμε στην διεύρυνση και τον εμπλουτισμό του πολιτικού διαλόγου  στον τόπο μας.  .

Γι αυτό το λόγο, όπως ανέφερε ήδη ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου , ο αγαπημένος φίλος, πρώην Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ , Σωτήρης Μουσούρης, το ΔΣ του ΙΝΕΡΠΟΣΤ αποφάσισε να αναλάβει κάποιες σημαντικές πρωτοβουλίες :

α) Να συγκροτήσει μια Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή Επιτίμων Μελών με τη συμμετοχή διεθνών προσωπικοτήτων εγνωσμένου κύρους και εμβέλειας  . Οι προσκλήσεις έχουν ήδη αποσταλεί και τα ονόματα θα ανακοινωθούν σύντομα.

β) Να ψηφιοποιήσει το πλούσιο αρχείο του Γεράσιμου, με τη βοήθεια του νέου του Διευθυντή Βασίλη Κολλάρου ,  το οποίο αποτελεί ανεκτίμητη πηγή σκέψεων , ιδεών και επίκαιρων προτάσεων πολιτικής για το παρόν και το μέλλον  .

γ) Να διοργανώσει σειρά ομιλιών και ημερίδων γύρω από καυτά ζητήματα πολιτικής . Η πρόσφατη εκδήλωση για το Κυπριακό αποτελεί δείγμα των πρωτοβουλιών που επιδιώκουμε να συνεχίσουμε

δ) Να διεξάγει μια μεγάλη διεθνή ημερίδα με τίτλο «Σε αναζήτηση μιας προοδευτικής ατζέντας σ’ ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο» προσπαθώντας να συμβάλει στον προβληματισμό γύρω από τα μεγάλα θέματα που προανέφερα.

 ε) Να προγραμματίσει  τη διεξαγωγή ημερίδας για την αποτίμηση της αναπτυξιακής πολιτικής  την περίοδο 1981-5  ώστε να αναδειχθούν  συμπεράσματα χρήσιμα για την άσκηση πολιτικής σήμερα.

στ) Να συνεργαστεί με άλλα Ινστιτούτα και Ιδρύματα για την διοργάνωση άλλων εκδηλώσεων ή δράσεων.

Για να φέρουμε σε πέρας το πρόγραμμα που έχει αποφασισθεί χρειαζόμαστε την παρουσία και ενεργό συμβολή όλων είτε ως συνεργάτες με πιο ενεργό συμμετοχή στον σχεδιασμό και διοργάνωση των δραστηριοτήτων μας είτε ως απλοί φίλοι  .  Γι αυτό σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε το σχετικό έντυπο που διατίθεται στην είσοδο.

Κλείνοντας  και πριν κόψουμε την πίτα μας  θα ήθελα να  σας ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας , να σας ευχηθώ καλή και δημιουργική χρονιά και να τελειώσω με τα λόγια του Δαλάι Λάμα ως ευχή στον καθένα από μας :

Δώσε σ’ αυτούς που αγαπάς,

Φτερά για να πετάξουν

Ρίζες για να επιστρέψουν

Και λόγους για να μείνουν

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn